Араби инвестират мощно в космически туризъм

Хай-тек бизнесът привлича все повече свободни арабски капитали. След като компания от Абу Даби стана съдружник на AMD в производството на процесори, сега инвеститори от същото емирство се насочват и към космическия туризъм.

Aabar Investments ще придобие 32% от Virgin Galactic – компания, която се готви да изпрати на разходка в космоса първите си клиенти след около година и половина, съобщи informationweek.com.

Virgin Galactic е дъщерна компания на британската Virgin Group, собственост на известния бизнесмен и филантроп Ричард Брансън. Сделката с Aabar Investments възлиза на $280 милиона. В допълнение, арабите ще налеят още $100 милиона в програма за космически туризъм.

Споразумението между двете компании беше обявено при представяне на новия самолет-носител WhiteKnightTwo в Ошкош, щата Уисконсин. Самият Брансън се качи на борда на WhiteKnightTwo, за да впечатли своя арабски партньор Мохамед Бадуи Ал Хюсеини.

Aabar Investments ще получи ексклузивни права за организация на космически туризъм в Обединените арабски емирства. Компанията планира да построи собствен космодрум в Абу Даби.

71% от Aabar са собственост на държавната компания International Petroleum Investment.

Коментар