Литиево-йонни батерии подсилват соларните автомобили







Eкип на Масачузетския технологичен институт (MIT) работи над соларно превозно средство, с което ще участва в състезанието Глобално екологично предизвикателство (Global Green Challenge) през октомври в Австралия.

Усилията на учените са подпомогнати от високоефективни литиево-йонни батерии на Panasonic, съобщи японската компания.

Соларните автомобили имат двигатели, които се задвижват от електричество, генерирано от слънчеви панели. Остатъчната електроенергия се съхранява в техните батерии (акумулатори).

Самите батерии доставят електричество на двигателя, когато на устройството не достига енергия, създадена от слънчевите панели – при облачно време или през нощта.

Panasonic ще снабди със своите високоефективни (2,9 амперчаса) батерии и тим от японския Токайски университет, който също участва в състезанието. 

Представянето на соларните автомобили зависи не само от възможностите на събиращите слънчева енергия панели, но и от капацитета на батериите им, както и от тежестта на модулите на тези батерии.

Цилиндричните високоефективни литиево-йонни клетки на Panasonic се монтират в батерийни модули. Същият тип акумулаторни клетки са широко използвани в преносимите компютри.

Тъй като имат високо ниво на гъстота на съхраняваната енергия, този тип батерии са леки, с голям капацитет и работят по-дълго без презареждане. В крайна сметка и модулите, съставени от такива клетки, са по-леки от обичайните акумулатори.

И двата студентски екипа са избрали батериите на Panasonic, тъй като очакват те да им дадат предимство в състезанието, което ще се проведе при възможно най-сурови атмосферни условия.

Global Green Challenge произлиза от World Solar Challenge (Световно соларно предизвикателство) – състезание за соларни автомобили, проведено за пръв път в Австралия през 1987 година.

Днес надпреварата включва World Solar Challenge за автомобили, задвижвани от слънчева енергия, и Eco Challenge (Екологично предизвикателство) за други типове природосъобразни превозни средства, вкл. задвижвани от горивни клетки, електричество и известните като хибриди (захранвани от смесен тип енергийни източници).

Екипи от университети, бизнес организации и други групи от цял свят ще се състезават, управлявайки създадените от тях автомобили по трасе, пресичащо австралийския континент от град Дарвин на север до Аделаида на юг, т.е. на общо разстояние от 3021 км.

Коментар