Холограма се усеща при допир

Учени от Токийския университет разработват система за създаване на триизмерни холограми, които могат да се усетят при докосване с ръка. Технологията стъпва на холографски дисплей от компанията Provision Interactive Technologies. Създаваните с негова помощ холограми на различни предмети се разполагат на 30 см от повърхността на дисплея.

При обикновени условия човек не усеща нищо, ако докосне с ръката си холограмата. Японската разработка обаче използва система за предаване на тактилно усещане, която се базира на специален дисплей от 324 ултразвукови преобразуватели с резонансна честота 40 KHz.

Излъчването от дисплея се фокусира в област с малък диаметър. Когато във фокуса попадне обект, звуковата вълна му въздейства с 1,6 грам-сила.

Данните за пространственото разположение на ръката на човека се предават от два контролера Wii Remote. За целта на един от пръстите е закрепен светлоотразяващ елемент, на който попада излъчване от светодиоди.

Технологията може да намери приложение във видеогри и системи за автоматизирано проектиране, смятат учените. Действието на системата е демонстрирано с видео клип, в който човек усеща на ръката си дъждовни капки.

Коментар