Фишърите се активизираха през лятото

Рязко увеличение на активността на фишърите през юли показва новият отчет за спама, изготвян ежемесечно от компанията за сигурност Symantec.

Броят на съобщенията, разпращани с цел получаване на неоторизиран достъп до конфиденциални данни на потребителите, се е увеличил с 52% през миналия месец, в сравнение с юни.

При класическия имейл фишинг потребителите получават съобщения с линкове към измамнически сайтове, които имитират страници на финансови институции. Ако посетят подобни сайтове и попълнят предлаганите уеб форми, хората рискуват да им бъде открадната лична информация от рода на пароли, номера на кредитни карти, банкови сметки и др.

Като цяло, делът на спама в световния имейл трафик е нараснал до 89% през юли, сочи анализът на Symantec за активността на спамъри и фишъри в глобалната мрежа. Наблюдава се известен спад спрямо юни, когато нежелани са били всеки девет от десет съобщения.

Ръст на спама с изображения са засекли технологиите на Symantec през миналия месец. Делът на графичния спам е нараснал до 17% от общия брой нежелани електронни писма.

През юли потребителите са били облъчвани най-често с рекламни съобщения на различни мрежови услуги. Предложенията за финансови услуги и медикаменти също са сред най-застъпените в световния спам, сочи анализът на Symantec.

Както и месец по-рано, САЩ са най-големият разпространител на спам. От американска територия са генерирани 25% от нежеланите имейли, което е с 2% повече, отколкото през юни.

Бразилия е класирана на второ място като източник на спам през юли. Заслугата на кариоките в световния имейл "боклук" се оценява на около 12%, колкото беше и през юни.

Челната тройка допълва азиатският тигър Южна Корея, който през миналия месец е разпространил 6% от общия спам в света, бележейки 1% увеличение спрямо юни.

Коментар