Почина бащата на домашния компютър – Клайв Синклер

Сър Клайв Синклер, създателят на домашния компютър, калкулатора, един от първите електромобили
(снимка: Christian Payne във FlickR)

Изобретателят сър Клайв Синклер, популяризирал домашния компютър и изобретил джобния калкулатор, е починал в дома си в Лондон на 81 години. Синклер е известен с редица свои изобретения, сред които най-популярни са домашният компютър и електронният калкулатор, но е създател и на електрически автомобил.

Дъщеря му Белинда Синклер каза, че е починал в четвъртък сутринта, след като се е борил с рак повече от десетилетие. Само седмица по-рано сър Синклер е работил по своите изобретения в работилницата си, „защото това обичаше да прави“, казва дъщеря му пред BBC.

Синклер е известен най-вече с разпространението на идеята за домашния компютър, в частност с компютрите ZX Spectrum, превърнали компютърните изчисления в нещо достъпно за домашна употреба. Въпреки това, в интервю за BBC през 2013 г., сър Клайв казва, че по това време той самият не е използвал компютър. „Не обичам разсейването“, обясни той.

За разлика от ZX Spectrum, опитът му да пусне и популяризира електрическо превозно средство не е успешен. C5 се появява през 1985 г. и купувачите са разочаровани от неговия ограничен пробег, малка скорост и невъзможност за изкачване на хълмове. В крайна сметка този провал донася на сър Синклер немалко финансови проблеми.

Почивай в мир, сър Синклер,“ написа в Twitter главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. „Твоите иновации демократизираха компютрите и вдъхновиха толкова много хора, включително и мен самия. Ясно си спомням първия си компютър, ZX80, и чувството на удивление и сила, което изпитах. Твоето устройство роди моята страст към инженерството“.

Коментари по темата: „Почина бащата на домашния компютър – Клайв Синклер”

добавете коментар...

  1. gligan

    Джон Атанасов не е бащата на компютъра, защото неговото устройство е далеч от концепцията на съвременният компютър. Освен това по времето, когато се смята, че е създаден има много учени, които създават подобно изобретение. Затова е трудно да се каже,че кой първи измисля компютъра. Същата история се случва с радио предавателите.

  2. дар

    Бащата на компютъра е Джон Атанасов, потвърдено и от американски съд.

Коментар