Доставчици не казват скоростта на интернета

Американски телекоми отказаха да предоставят на правителството данни за фактическата скорост на достъпа до интернет и нивото на своите доходи за всеки абонат.

Вместо реални данни, щатското министерство на търговията събира информация за скоростта на достъпа от реклами на операторите, съобщи Ройтерс.

На базата на тази информация, през февруари следващата година Конгресът ще представи национален план за развитие на широколентовия достъп с бюджет над 7 милиарда долара.

Операторите са категорично против публикуване на сведения, които те считат за търговска тайна. След преговори с най-големите в бизнеса – AT&T, Verizon и Comcast, министерството на търговията на САЩ обяви, че уточнява методиката за събиране на информация.

Напълно отпада изискването за разкриване на доходите от всеки абонат. Компаниите, предоставящи безжичен достъп, ще трябва да съобщават само максимално достъпните скорости на входящия и изходящия трафик.

Данните за качеството на услугите ще се събират не по отделни домове, а по жилищни квартали, които обхващат обикновено 10-15 къщи на площ от две квадратни мили.

Според мнозина анализатори, новата методика ще изкриви реалната ситуация с широколентовия достъп. Доставчиците привличат клиенти, като рекламират максимални скорости, които не могат да осигурят.

Често фактическата скорост се оказва по-ниска от обещаната, особено когато по-голям брой потребители влязат едновременно в мрежата.

Коментар