Какво може да направи мрежата за нас

От 16 до 18 септември в Будапеща програмисти, дизайнери, граждански активисти, прависти и представители на бизнеса ще участват в първото издание за Източна Европа на конкурс за онлайн социални иновации – Social Innovation Camp.

Неработещо здравеопазване, опасна градска среда, социално неравенство, тромави институции, неефективна полиция… Всеки се е сблъсквал с проблеми в тези сфери и на всеки са хрумвали решения. Заедно можем да постигнем нещо позитивно и работещо, смятат организаторите на конкурса. Идеи за онлайн инструменти за социална промяна се приемат сега и най-оригиналните ще бъдат въплътени на практика по време на срещата, когато ще ги разработват уеб експерти и социални активисти.

Събитието традиционно се провежда в англосаксонските страни. Вече няколко пъти конкурсът дава възможност на талантливи ИТ професионалисти да въплътят настроения, мечти, нужди и надежди за промяна. За първи път фокус на проявата е Източна Европа. Ако живеете в България, Румъния, Словения, Словакия, Полша, Чехия или Унгария, ако имате идеи, но не знаете, как да ги приложите на практика, ако търсите съмишленици или социалните инструменти в уеб пространството са ваш бизнес, се включете в подготовката с идея или в самото събитие с професионалната си експертиза.

Идеи на английски език може да подават физически лица и организации, но създателите на конкурса търсят по-скоро сурово вдъхновение, в ранен стадий на развитие, отколкото разработени проекти, които, например, не са успели да намерят финансиране досега. Програмисти, дизайнери и други уеб експерти са поканени да кандидатстват за участие в срещата като разработчици или за да обменят идеи и професионални контакти. Жури ще избере най-оригиналните предложения и седемте екипа ще се нуждаят от цялата си креативност и вдъхновение, за да покажат как за 48 часа идеята ще проработи на практика. Най-успешната реализация ще получи парична награда, а срещата, участниците и  оригиналните проекти ще получат признанието и вниманието на медийната и професионална мрежа на страните-участници, организаторите и гостите на събитието.

Подайте идея сега:

http://www.sicamp-cee.net/apply/idea

или се включете в екипите, които ще ги осъществят на:

http://www.sicamp-cee.net/apply/volunteer

Печеливши и оригинални проекти от досегашните идзания на SI Camp:

Глазгоу, юни 2009 г.:

Победител: My Police: сайт, който подава обратна информация към полицията за качеството на работата й и популяризира добри и лоши пракатики.

На второ място: Wee Day Out: онлайн регистър на неработещите общински тоалетни в Шотландия.

Лондон, декември, 2008 г.:

Победител: Good Gym: сайт, който дава възможност индивидуалните спортни занимания да се  превърнат и в полезна социална активност чрез доставки по домовете  или посещения при обездвижени хора.

На второ място: Useful Visitors: Онлайн платформа, която дава възможност за извършване на доброволна обществено полезна дейност по време на международни пътувания.

Още примери:

http://www.sicamp-cee.net/examples

Коментар