Повратна точка в производството на флаш памети

Компаниите Intel и Micron направиха най-ефективния в индустрията на паметите NAND чип. За целта те са използвали нова технология с 3 бита на клетка (3bpc). Това е повратна точка в производството на флаш памети. 34-нанометрвият технологичен процес ще осигури NAND чипове с капацитет 32 гигабита (GB), съобщи Intel.

Новите чипове ще се използват в продукти за съхранение на данни от рода на флаш карти и USB устройства, където компактността и ценовата ефективност са от ключова важност.

Клетките 3bpc с няколко нива (MLC) се базират на усъвършенствания 34-нанометров технологичен NAND процес. Един 32Gb 3bpc NAND чип има площ 126 мм².

Разработени и произвеждани от IM Flash Technologies (IMFT), съвместно дружество на Intel и Micron, новите продукти са най-малките и ценово ефективни 32-гигабитови чипове в индустрията.

Сега се произвеждат мостри, а масовите доставки ще започнат през четвъртото тримесечие на 2009 година.

Двете компании продължават да се фокусират върху намаляване на размерите на технологичния процес. 3bpc NAND е важна част от тяхната продуктова стратегия, насочена към по-ефективно обслужване на ключови сегменти от пазара.

По-късно тази година се очаква да бъде представена технологията 2xnm. Допълнителното намаляване на размера на NAND ще осигури портфолио от продукти за много години напред, коментира Браян Шърли, вицепрезидент на Micron Memory Group.

Сегашното постижение поставя основата за производство на силициеви продукти по 2xnm технологичен процес, който ще намали разходите и ще увеличи възможностите на NAND решенията, заяви от своя страна Ранди Вилхелм, генерален директор на Intel NAND Solutions Group.

Коментар