Проблемна графика в лаптопите на Sony

Дефектни видеокарти на Nvidia са монтирани в някои лаптопи на Sony. Японската компания признава за проблема, от който са засегнати моделите Vaio VGN-AR1xx, VGN-AR2xx, VGN-AR3xx, VGN-FZ1xx, VGN-FZ2xx, VGN-FZ3xx, VGN-FZ4xx, VGC-LT1xx и VGC-LT2xx.

Sony ще осигури безплатен ремонт на лаптопите с дефектна графика, съобщи slashgear.com. Гаранцията на моделите е удължена на 4 години, вместо стандартната 1 година.

Същите чипове на Nvidia, причинили проблеми на Sony, се използват и в някои модели на HP, Dell и Apple. Още през миналата година Nvidia съобщи за дефекта, без обаче да назове продуктите на конкретни свои клиенти. По-късно компаниите сами огласиха проблема.

Чиповете от голяма партида на Nvidia прегряват и излизат от строя, поради некачествен корпус. За допълнително охлаждане на лаптопите бяха пуснати специални драйвери, които включват извънредно вентилатора.

Nvidia вече изразходва над $300 милиона за замяна на чиповете – $119,1 млн. през второто тримесечие на настоящата година и още $196 млн. през 2008-а.

Коментар