Куче-робот носи автономен снайпер с нощно виждане

Автономният снайпер е монтиран на гърба на кучето-робот Vision-60
(снимка: Sword Defense Systems)

Прецизен снайпер за роботизирани кучета, способен да уцелва мишени на разстояние до 1,2 километра, са разработили в тандем производител на оръжия и компания за роботи.

Пушката със специално предназначение без нужда от човешка намеса, или накратко SPUR, може да се монтира на гърба на куче-робот по избор – в този случай Vision-60 от Ghost Robotics. Теглото на снайпера заедно с термовизионна камера Teledyne FLIR Boson с 30-кратно оптично увеличение е 7,7 кг. Пушката е способна да цели мишени както на дневна светлина, така и през нощта.

SPUR може да изстрелва 6,5 мм патрони Creedmoor или 7,62х51 мм НАТО патрони, съобщи NewAtlas. Комплектът има керамично покритие, предназначено да затруднява забелязването на уреда чрез системи за нощно виждане.

Относително лекият откат при Creedmoor не би трябвало да представлява прекалено голям проблем за баланса на робо-кучетата, смятат създателите на системата. За момента няма индикации, че тя може да се използва напълно автономно – въпреки че технологията е налице и няма да е изненада скоро да видим този вид устройство на „военна служба” поне като полуавтономна машина.

Ghost Robotics представи SPUR като един от няколко „партньорски полезни товара” за робота-куче Vision-60 на конференцията NDIA Future Force Capabilities в Колумб, Джорджия. Засега не е ясно дали системата вече има купувачи или е все още само концепция.

Коментари по темата: „Куче-робот носи автономен снайпер с нощно виждане”

добавете коментар...

  1. Фофу

    “От дронче малко боя за графити към камерата и това роботче ще даде фира”

    Симо ти ли си ?? Ама те американците пък са дресирали птички да акат по камерите на дроновете и така ще спасят роботчето, споко.

  2. Anonymous

    От дронче малко боя за графити към камерата и това роботче ще даде фира

  3. Anonymous

    Руснаците ще пуснат роботи Зайци с кошнички с яйца които ще хвърлят и ще се взривяват ядрени бомби от маскирани великденски зайчета.

  4. Фофу

    к 14/10/2021 22:32 Не могат но ще го копнат и пейстнат с китайски части.

  5. к

    Русофилистията е в паника, знаят си че първобитните ушанки никога няма да произведат такова нещо 😀

Коментар