Интернет пионер създава нов тип браузър

Марк Андресен, основател на компанията Netscape, работи по проект за създаване на качествено нов браузър.

С разработката на продукта се занимава компанията RockMelt, в която е ангажиран и Андресен, съобщи Ню Йорк Таймс. Подробности за новия браузър засега не са известни.

Партньори на Марк в проекта са Ерик Вишриа и Тим Хауис, бивши шефове на компанията Opsware, която през 2007 година беше закупена от HP за 1,6 милиарда долара.

Марк Андресен е един от създателите на първия масов браузър Netscape Navigator, който се появи в далечната 1994-а. За две години персоналът на Netscape се увеличи стократно, а приходите възлизаха на стотици милиони долари.

Появата на Internet Explorer сложи край на приказката за Netscape. Благодарение на приходите от други софтуерни продукти, за Microsoft не беше проблем да предложи безплатно своя браузър, докато Navigator струваше пари на потребителите.

Неизбежното се случи. Продажбите на Netscape започнаха стремглаво да намаляват и през 2007 година компанията прекрати разработката на браузъра.

Сега Марк Андресен може би е открил начин да вземе реванш от софтуерния гигант. Срещу себе си обаче той има не само Internet Explorer, но и Firefox, Safari, Crhome, Opera и други по-малко известни браузъри.

Коментар