Проект за платени онлайн новини набира скорост

Идеите за платена журналистика в интернет стават все по-актуални. Наскоро медийният магнат Рупърт Мърдок обяви, че от догодина част от онлайн изданията в неговата империя ще въведат платен достъп до съдържанието.

Междувременно, набира скорост инициативата "Journalism Online". Нейната цел е да помогне на сайтовете за новини да печелят в интернет, предаде Франс Прес.

Досега към инициативата са се присъединили над 500 вестници и списания от САЩ и Европа, които имат и активно поддържани електронни версии.

Проектът "Журналистика онлайн" беше обявен през април тази година от трима ветерани на американската медийна индустрия. Към днешна дата писмото на намеренията е подписано от 176 ежедневници и 330 други издания, сред които водещи световни източници на новини в интернет.

Месечната аудитория на уеб сайтовете, подкрепили проекта, превишава 90 милиона посетители, твърдят от базираната в Ню Йорк компания Journalism Online.

Платената интернет журналистика ще започне да функционира през есента на 2009 година. Потребителите ще се абонират за Journalism Online, което ще им осигури достъп до платените секции на всички участващи в инициативата интернет сайтове.

Всеки издател ще има право сам да определя подхода и правилата, по които ще продава съдържание, в съответствие със своята журналистическа философия.

Потребителите освен това ще могат да се абонират както за едно, така и накуп за всички издания, включени в проекта.

Journalism Online все още не е обявила имената на своите партньори в начинанието. Един от основателите на дружеството е бившият издател на Уол Стрийт Джърнъл – Гордън Кровиц.

Към момента не всички издатели са готови едновременно да предложат платено съдържание. Необходимо е време да бъде подготвена аудиторията, която е свикнала с безплатни онлайн новини.

Коментар