Мишка работи на всякаква повърхност

Logitech пусна на пазара компютърна мишка, която може да се използва практически навсякъде – включително върху чисто стъкло и гланцирани повърхности.

Достъпни са два варинта на мишката – стандартен (Logitech Performance Mouse MX) и компактен, за лаптопи (Logitech Anywhere Mouse MX). И двата модела използват новата лазерна технология Logitech Darkfield Laser Tracking, съобщи компанията.  

Обикновената лазерна технология разчита на способността на сензора на мишката да засича детайлите на повърхността, върху която се движи. Колкото повече неравности има по една повърхност, толкова по-лесно сензорът идентифицира референтни точки, които може да ползва за точно измерване на движението.

Гладките повърхности като стъклото обаче са почти напълно плоски и по тях няма достатъчно детайли, които обикновен сензор на лазерна мишка може да засече.  

За да работи върху стъкло, което е поне 4 мм дебело, новата технология Logitech Darkfield използва специален микроскоп, за да улавя микро-частици и микро-драскотини върху стъклената повърхност, вместо да следи самата повърхност.

Подобно на начина, по който човешкото око наблюдава ясното нощно небе, сензорът на мишката вижда гладката стъклена повърхност като тъмно поле с малки ярки точки – прашинките. Сензорът анализира движението на тези малки точки, за да проследи точно къде сте преместили мишката.

Лаптопите станаха много популярни през последните години. Досега обаче нямаше мишка, която да отговори изцяло на потребността от връзка с цифровия свят по всяко време и навсякъде, посочиха от Logitech. Новият продукт на компанията се справя с тази задача.

И двете мишки имат хипер бърз скрол, с който потребителят минава с лекота през много дълги документи. Наличен е прецизен режим за работа със списъци, разглеждане на снимки и презентации.  

За по-голяма продуктивност, Logitech Anywhere Mouse MX има четири програмируеми бутона за най-често ползвани и важни функции. Освен това, за първи път в мишка Logitech има чувствителен на натиск страничен скрол за бързо превключвате между уеб страници.

Компактната Logitech Anywhere Mouse MX работи практически навсякъде, а включеният калъф за пътуване я защитава от прах и надраскване. Формата на мишката пасва на естествената форма на дланите. Сърфирането в интернет е улеснено чрез бутоните „назад” и „напред”.

Двата нови модела безжични лазерни мишки включват миниатюрен приемник Logitech Unifying, който може да остане включен в лаптопа, тъй като е почти незабележим.

Logitech Performance Mouse MX се очаква на пазара през септември на препоръчителна цена 196 лева. Мишката Logitech Anywhere Mouse MX ще излезе също през септември на цена 156 лева.

Коментари по темата: „Мишка работи на всякаква повърхност”

добавете коментар...

  1. Диан

    Лично за мен, мишката на logitech , Revolution, на цена от 170 лв. беше провал. Ползвах я известно време и след това я замених с мишка с топче (топчето най-изненадващо го видях ,когато мишката се зацапа. Дотогава мислех че работя с лазерна мишка).
    Надявам се тези две мишки да са напреднали в технологията и да не се окажат същия провал както революшъна тогава.
    Единствено бих похвалил скролера – перфектна работа върши.
    Или с други думи казано – не е важно дали мишката която ще си купиш е скъпа, важното е да работиш с нея, а да не стои в ъгъла да събира праха докато на нейно място работи един обикновен Compaq от едно време.

Коментар