Fujitsu пусна ултра икономичен тънък клиент

Японският производител Fujitsu обяви най-икономичния си тънък клиент, предназначен за използване в сървърно-базирани среди.

Компактният модел FUTRO S100 консумира само 29 вата в комбинация с монитор, при пълно натоварване. Това е с 66% по-малко от консумацията на "зелен" десктоп РС и монитор.

В допълнение, компютърът е изключително тих, тъй като няма движещи се части. Конструкцията на FUTRO 100 позволява на потребителите да го монтират на гърба на монитора, като така спестяват работно място.

FUTRO S100 е съвместим с различни сървър-клиент инфраструктури, вкл. Linux-базираната eLux и Windows CE 6.0.

Компютърът използва процесори VIA Eden 500 и VIA VX800, поддържа 1GB системна памет DDR2 и вътрешни флаш карти, предоставя два порта USB 2.0, VGA изход и Ethernet интерфейс.

Все повече организации осъзнават ползата от тънките клиенти. В частност, подобни решения намират приложение в кол центрове, банки, застрахователни компании, училища, библиотеки и др.

Тънките клиенти са ефективна алтернатива на настолните РС. В сървърно-базираните среди приложенията, данните и процесорната мощ се намират на мрежов сървър, вместо на десктопа. По този начин компаниите могат да спестят разходи за поддръжка и електроенергия.

Коментар