Поддръжката на Linux ще носи милиарди долари

Приходите от поддръжка на Linux системи нарастват с бързи темпове и към 2012 година се очаква да достигнат 1 милиард долара. Пазарът ще превиши $1,2 милиарда през 2013-а, прогнозира IDC.

Средногодишният темп на растеж за периода 2008-2013 ще бъде 16,9%. Настоящата година ще се окаже преломна за индустрията – Linux ще получи необходимото признание от страна на потребителите и ще стане наистина масова система, твърди анализът.

Процесът на възприемане на Linux е ускорен от икономическите обстоятелства, които принуждават компаниите да съкращават ИТ бюджети и да търсят по-достъпни решения.

Макар и да расте, бизнесът с поддръжка на Linux ще заеме едва 4% от приходите на пазара за софтуер през 2013 година. За сравнение, през миналата година този показател е бил 2,2%, като е отбелязал ръст от 23,4% до $567 млн.

Най-големи играчи на пазара за корпоративен Linux са Red Hat и Novell. Първият постигна $367 милиона приходи през 2008 година от своя продукт Red Hat Enterprise Linux, което е ръст от 14,8% спрямо 2007-а. Постъпленията на Novell от подобна дейност нараснаха с 50,3% до $169 млн.

Останалите доставчици на Linux имат приходи общо $31 милиона, бележейки среден ръст 13,1%.

Novell държи 20,1% от пазара на Linux системи и 27,9% от платените услуги. Лидерът Red Hat има 47,6% от пазара като цяло и 62,2% при услугите.

На фона на положителното развитие на Linux пазара, анализаторите отчитат и негативна тенденция. Все по-често компаниите прибягват до безплатни дистрибуции, без да купуват поддръжка. Тенденцията се забелязва от втората половина на миналата година, когато започна кризата.

Според IDC, към 2013 година броят на безплатните лицензи за Linux-системи ще се изравнят с платените договори за поддръжка.

Колкото повече Linux използват компаниите, толкова по-малко нужда от поддръжка ще имат, твърди IDC. Това се обяснява с факта, че с течение на времето ИТ отделите ще придобиват необходимите умения сами да се справят с Linux.

Отказът от платена поддръжка ще затрудни доставчици като RedHat, които няма да разполагат с необходимите средства за развитие на продуктите. В момента компанията харчи по $100 милиона годишно за изследвания и разработки.

Ето защо Linux индустрията е изправена пред дилема: да продължи да развива отворени продукти, но да се лиши от печалба, или да премине към затворени решения.

Коментари по темата: „Поддръжката на Linux ще носи милиарди долари”

добавете коментар...

  1. any

    Е що па да би трябвало. Училе ли сме български достатъчно.

  2. Фикс

    Теърдението:
    Настоящата година ще се окаже преломна за индустрията – Linux ще получи необходимото признание от страна на потребителите и ще стане наистина масова система, твърди анализът.
    Трябва да се чете така:
    Настоящата година ще се окаже преломна за индустрията – Linux ще получи необходимото признание от страна на бизнесът и е наистина масова система, би трябвало да твърди анализът.

Коментар