Microsoft ще подкрепя доставчик на Linux

Да, случи се. Това, което малцина са очаквали, вече е реалност. Microsoft промени своя курс, като обяви маркетингов пакт с Linux дистрибутор и конкурент – Novell.
Софтуерният гигант ще подкрепя операционната система Suse Linux, продавана от Novell. Общите действия на двете компании ще бъдат насочени и в осигуряване на съвместимост на Windows и Suse Linux.
Microsoft и Novell ще работят върху технология, която да улесни работата с двете операционни системи на един компютър. Други области в обсега на партньорство са виртуализацията, уеб услугите за ръководене на виртуални и физически сървъри и съвместимостта между форматите на документите.
Популярният пакет от приложения с отворен код OpenOffice също е обект на сътрудничеството. Двете компании ще работят върху подобряване на съвместимостта между безплатния офис пакет и Microsoft Office. Очаква се да бъде направен транслатор, който да подобри значително връзката между форматите Open XML и OpenDocument.
За разлика от тясно фирмения софтуер, приложенията с отворен код позволяват на разработчиците да споделят кода и да добавят функционалност.
Споразумението между Microsoft и Novell маркира промяна в политиката на Microsoft, която от години се опитва да победи софтуера с отворен код. Подбудите й за предприемане на такъв ход може да са няколко.
На първо място, популярността на Linux-базираните сървъри непрекъснато нараства и това се отразява на клиентите на Microsoft, които искат двете технологии да работят заедно. В Редмънд не биха си позволили лукса да разочароват своите лоялни потребители.
Според някои анализатори, обединението може да се приема като реакция на наскоро обявената поддръжка на RedHat от Oracle. След като основен конкурент разгръща Linux стратегия, какво по-естествено от това Microsoft да се съюзи с един от водещите доставчици на софтуер с отворен код.

Коментар