7-нанометров IBM Power 10 пести разходи в облака

С IBM Power 10 клиентът може да направи плавен преход от частния към публичния облак, тъй като начинът на плащане позволява това, подчерта Ивайло Джилянов от IBS България
(екранна снимка: IT Compass)

Първият 7-нанометров процесор на IBM – Power 10 – позволява на корпоративните потребители да постигнат повече с по-малко инвестиции, стана ясно на ежегодната конференция IT Compass 2021, организирана вчера в София от IBS България.

IBM представи чипа през август 2020 г., а през септември тази година компанията обяви първия корпоративен сървър на негова база.Power 10 съчетава три предимства: надеждност, сигурност и икономическа ефективност на облачните решения, поясни Ивайло Джилянов, мениджър бизнес развитие в IBS.

В последните 12 години платформата IBM Power се утвърди на челни позиции в света по показателя непрекъсваемост на операциите – системите на нейна база заеха първите места в основните категории за надеждност на американската анализаторска компания ITIC.

Сигурността, която обхваща защитата на ниво хардуер и на ниво виртуализационен слой, е гарантирана от Power 10, като операторите имат възможност да предложат прозрачно (за разработчиците) криптиране. Това осигурява динамична защита в случай на атаки и непрекъсваемост на операциите.

„От гледна точка не икономическа ефективност, тук с по-малко може да постигнете повече”, обясни Джилянов. Особено в днешните условия, когато цената на енергията влияе все повече върху избора на решение. „Не на последно място, цената на лицензите, които клиентът трябва да купи, е три пъти по-ниска”, изтъкна мениджърът.

Power 10 е първият 7-нанометров процесор на IBM и съдържа 16 ядра
(екранна снимка: IT Compass)

Собствено проучване на IBM сред изпълнителни директори на компании показва, че за 37 на сто от тях гъвкавостта, възможността за реакция и устойчивостта спрямо заплахи за бизнеса са водещи приоритети. Това може да се постигне с пренасяне на ИТ системите в облака, а Power 10 е подходящото решение.

Платформата е интересна за клиентите, тъй като им позволява с по-малка инвестиция да постигнат повече. Едва 20 на сто от инвестициите са за хардуер, а останалите 80% са разходи за софтуер, лицензи, енергия и др.

С решенията на база IBM Power 10 клиентът може да направи плавен преход от частния към публичния облак, тъй като начинът на плащане позволява това, подчерта Джилянов.

IBM Power 10 ще се предлага с 10, 12 и 15 ядра, макар самият чип да е проектиран с 16 ядра, като така се оптимизира производството.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар