Учен регистрира стотния си патент

Канадският учен Марсел Бретон влезе в историята със своя стотен патент. Дни след постижението, старши научният сътрудник в изследователския център на Xerox регистрира сто и първият си патент.

Патент номер 100 за Бретон се казва „Необработени смеси, маслено-базирани мастилени смеси и процеси за мастилено-струйно възпроизвеждане”, а следващият касае смеси с променлива фаза на консервиране.

По време на кариерата си Марсел координира голям брой дългогодишни проекти на изследователския център на Xerox в Канада, в сътрудничество с големи университети.

Ученият ръководи също така разработването на едно просто и много ефективно решение за удължаване живота на цветните фюзери.

Марсел е един от 19 изобретатели в Xerox, постигнали елитните 100 патента. Наскоро той пое ръководството на екип за развиване на стратегия за производство на нови твърди мастила, предназначено за следващото поколение принтери от серията Xerox ColorQube.

Преди да започне своята почти 29-годишна кариера в Xerox, Бретон се дипломира последователно с бакалавърска и магистърска степен по химия в университета Лавал в Квебек, а впоследствие защитава докторантура по химия в университета в Торонто.

Коментар