IBM разкри новия си осемядрен процесор

Новият осемядрения процесор Power 7 ще работи на честота не по-висока от 4,7 GHz, разкриха от IBM по време на конференцията Hot Chips, за която съобщава theregister.com. На същата честота работи и предходният модел Power 6.

От 90-те години на миналия век производителите постоянно увеличават честотата на процесорите, но напоследък ситуацията започва да се променя. Високата честота води до голяма консумация на енергия и нагряване. Сега е актуално да се увеличава броят на ядрата и IBM се присъединява към тази тенденция, коментира Рон Кала, главен инженер на Power 7.

Всяко от осемте ядра на 45-нанометровия Power 7 може да изпълнява четири потока едновременно. Новият чип консумира енергия колкото своя предшественик, но е 2-3 пъти по-производителен.

Друга ключова особеност на Power 7 е поместването на 32 MB кеш памет от трето ниво (L3) директно на силициевия кристал. За първи път IBM използва в свой процесор памет от типа eDRAM (emdedded DRAM). Досега компанията разчиташе на SRAM (static RAM), монтирана на отделна разширителна платка.

Статичната памет е по-бърза, но за сметка на съкращаване на разстоянието до изчислителните ядра, инженерите на IBM са успели да извлекат по-висока производителност от eDRAM.

Всяко ядро адресира 64 килобайта кеш памет L1 (по 32 килобайта инструкции и данни) и 256 килобайта L2. Процесорът разполага с два двуканални контролера на външна памет DDR3, които осигуряват постоянна пропускателна способност от 100 гигабайта в секунда.

Power7 поддържа различни режими за икономии на енергии. Честотата на всяко ядро може да се задава независимо от тези на останалите. Освен това ядрата могат да се изключват и включват динамично, както и изчислителните потоци. Режимът Turbo пък увеличава честотата на тактовия генератор с 10%.

Осемядреният процесор ще намери приложение в линията бизнес сървъри на IBM с операционни системи Linux и AIX. В момента IBM има 37% дял от пазара на сървъри, припомня СNET News. В машините IBM Power Systems ще могат да се монтират до 32 процесора.

Очакват се също варианти на Power 7 с две, четири и дори шест ядра, както и с един контролер на паметта. Тези чипове ще се използват в дву- и четири-процесорни сървъри. В бъдеще IBM планира да пусне мултипроцесорен модул (MCM) с четири чипа Power7 на една платка.

по темата: „IBM разкри новия си осемядрен процесор”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Интересно как ли се съпоставят китайските процесори спрямо тези на Intel и AMD
    http://en.wikipedia.org/wiki/Loongson

Коментар