Компютър-синоптик замърсява атмосферата

Един от най-големите замърсители на околната среда във Великобритания се оказва суперкомпютърът, използван за синоптични прогнози и определяне на промените в климата.

Природозащитниците виждат в това ирония на съдбата. Компютърът, призван да предупреждава за влошаване на климата, допринася за негативните промени, посочват от организацията "Приятели на Земята" пред Daiy Mail.

Суперкомпютърът заема площ колкото две футболни игрища. Когато през 2011 година достигне пълния си потенциал, машината ще изпълнява 1000 милиарда операции в секунда.

С цена около 30 милиона паунда, изчислителният комплекс има мощността на 1000 обикновени компютъра. Но и консумацията на електроенергия е впечатляваща – суперкомпютърът конкурира един неголям град по този показател.

Потреблението на енергия е свързано с отделяне на парникови газове в атмосферата. Метеорологичният център изхвърля около 12 000 тона въглеродни газове, явявайки се едно от най-вредните предприятия в страната. 75% от тези емисии се падат на суперкомпютъра.

Коментар