Европейската цифрова библиотека с удвоен обем

Европейската цифрова библиотека удвои обема си. Потребителите на интернет вече имат достъп до 4,6 милиона цифровизирани книги, карти, фотографии, филмклипове и вестници, съобщи Европейската комисия.

Europeana, многоезичната цифрова библиотека на Европа, беше създадена през ноември 2008 година. Оттогава обемът й нарасна двукратно, а Европейската комисия обяви своята цел до 2010 г. броят на цифровизираните обекти да достигне 10 милиона.

Освен това Комисията лансира обществена дискусия за бъдещите предизвикателства, пред които е изправена цифровизацията на книгите в Европа, а именно: потенциалът на сътрудничеството на обществения и частния сектор и необходимостта да се реформира прекалено разпокъсаната рамка на Европа в областта на авторското право.

Засега в Europeana са включени главно цифрофизирани книги, които са обществено достояние, т. е. вече не са защитени от авторското право (тази защита продължава до 70 години след смъртта на автора).

По правни причини, понастоящем Europeana не съдържа нито произведения с изчерпани тиражи (около 90% от книгите в европейските национални библиотеки), нито "осиротели" произведения (приблизително 10-20% от защитените от авторското право колекции), които все още са защитени от авторското право, но авторът не е известен.

Освен това Europeana показва, че в Европа лицензите за материали със запазени авторски права все още се издават в много разпокъсана правна рамка. В началото на тази година френски колекционер трябваше дори да оттегли фотографии от Europeana, защото е имал право да разпространява материалите само на територията на Франция.

Коментар