Рецесията е заплаха за корпоративните мрежи

Продължителната рецесия представлява заплаха за корпоративните мрежи. Спадът в разходите за ИТ и съкращенията на служители правят мрежите по-уязвими към вътрешни и външни атаки, предупреди компанията за сигурност Clavister.

Във време на глобална рецесия много организации преразглеждат ИТ бюджетите си, а инвестициите в сигурност не винаги са приоритет. Рецесията обаче може да доведе до увеличаване на броя зловредни атаки, алармират специалистите.

Тази гледна точка се подкрепя от множество секторни анализатори, според които организациите ще харчат значително по-малко средства за сигурност през настоящата и следващата година, но по-късно ще съжаляват за тези икономии, посочиха от партньора на Clavister у нас – системния интегратор eFellows.

"Сега повече от когато и да било е важно сигурността да се разглежда като ключов бизнес инструмент", казва Питър Йохансон, изпълнителен директор на Clavister.

Ако защитните средства са уязвими, организациите остават широко открити както за външни, така и за вътрешни атаки. И тревожното е, че често най-голямата заплаха за една компания може да идва именно отвътре, допълва Йохансон.

Коментар