Сделката Oracle-Sun ще чака поне 4,5 месеца

Европейската комисия започна разследване доколко честна от гледна точка на конкуренцията е сделката по поглъщане на Sun от Oracle. Това означава, че едно от най-големите придобивания в ИТ индустрията ще се отложи във времето.

Американското министерство на правосъдието вече даде зелена светлина за сделката. ЕК обаче ще се произнесе с окончателно решение чак на 19 януари 2010 г. Подобен срок е в разрез с плановете на Oracle, която се надяваше да приключи поглъщането до края на настоящата година, предаде Асошиейтед Прес.

Когато най-големият в света разработчик на частни бази данни придобива най-големия в света разработчик на бази данни с отворен код, не можем да дадем незабавен отговор, посочва комисарят по конкуренцията Нели Крус. Необходимо е задълбочено разглеждане на сделката, допълва тя.

Придобиването на Sun от Oracle не трябва да доведе нито до повишаване на цените, нито до намаляване на асортимента от достъпни решения. Длъжни сме да се уверим, че проектите с отворен код ще могат да се конкурират с големите компании, които държат затворен своя код, смята Крус.

Регулаторните органи се опасяват, че купувайки Sun, Oracle ще загърби или закрие проекта MySQL, тъй като той се явява конкурентен на нейни продукти. Клиентите трябва да имат избор каква база данни да използват – частна или отворена, заключава Крус.

Коментар