Арабите инвестират мощно в хай-тек сектора

Не си мислете, че когато петролните находища в Близкия изток се изчерпат, арабите ще обеднеят. Заражда се следваща Силициева долина, в която основно участие имат компании от региона.

Държавната инвестиционна фирма ATIC от Обединените арабски емирства купува производителя на чипове Chartered Semiconductor за $1,8 милиарда долара в кеш. Компанията планира да обедини новата си придобивка с Globalfoundries, в която вече е вложила $2,1 милиарда и има за съдружник AMD.

Бордът на директорите на Chartered Semiconductor обяви, че приема офертата на ATIC да изкупи по $1,86 всяка нейна акция, предаде Ройтерс. С отчитане на конвертируемите ценни книжа и дълговете, сделката възлиза на $3,9 милиарда долара. Консултанти по нея са Morgan Stanley, Citigroup и Deutsche Bank.

Поглъщането е одобрено от инвестиционната фирма Temasek Holdings, Сингапур, която притежава 62% от акционерния капитал на Chartered. По план сделката трябва да приключи през четвъртото тримесечие на 2009 година, след като бъде одобрена от акционерите и регулаторните органи.

Съвместната дейност на Chartered и Globalfoundries ще бъде ръководена от Дъг Грос, който в момента е главен изпълнителен директор на джоинт венчъра с Globalfoundries. Сегашният CEO на Chartered – Чиа Сонг Хуи ще стане директор по операциите.

Обединението на двете компании ще роди мощен контрактен производител на чипове, амбициран да конкурира гиганти от рода на TSMC и UMC, които заедно държат около две трети от пазар, оценен на 20 милиарда долара годишно.

В резултат на сливането, Globalfoundries ще получи допълнителни производствени мощности, които ще й позволят да изпълнява всевъзможни поръчки. Сега компанията произвежда предимно процесори за AMD.

По данни на iSuppli, с присъединяване на Chartered джоинт венчърът на ATIC и AMD ще придобие още 11,3% от пазара на контрактно производство на чипове, където лидер е TSMC с 49%. Според някои източници, клиент на предприятието в скоро време ще стане Toshiba, която планира да изнесе част от операциите си с цел да намали разходите.

Поглъщането е изгодно за Chartered. За четвърто поредно тримесечие сингапурската компания търпи загуби, поради слаби позиции спрямо конкурентите от Тайван.

Същевременно слуховете за поглъщане оскъпиха акциите на Chartered над два пъти от началото на годината. Чиповете на компанията се използват в цифрови ТВ устройства, MP3 и DVD плейъри, геймърски конзоли и други продукти на потребителската електроника.

ATIC, от своя страна, е държавна инвестиционна компания на Обединените арабски емирства. През миналата година тя създаде съвместно предприятие с AMD за производство на чипове, като вече вложи в него $2,1 млрд. и планира да инвестира още близо $6 млрд. за разширяване на дейността.

AMD притежава 34,2% от акциите на Globalfoundries, която в момента произвежда чипове в Дрезден. Наскоро джоинт венчърът пристъпи към изграждане на втори завод в щата Ню Йорк, очакван да заработи през 2012 година.

Коментар