Първите Core i5 процесори са достъпни на българския пазар

Компютри с новите процесори Core i5, Core i7 и Xeon 3400 се предлагат в деня на световната премиера и от български системни интегратори.

Корпорацията Intel представи днес у нас няколко високопроизводителни процесора за настолни компютри и сървъри, които носят следващо ниво на интеграция и "интелигентност" на компютрите.

Първите Core i5, двата нови Core i7 и процесорите от серията Xeon 3400 се базират на микроархитектура Nehalem и ще се вграждат в настолни компютри за масовия сегмент, както и в сървъри от входно ниво.

Мощни процесори за крайния потребител

Чиповете Core i7 и i5, познати до скоро под кодовото име Lynnfield, са предназначени за крайни потребители, които имат нужда от висока производителност за дигитални, геймърски и други взискателни приложения.

Новите процесори и чипсет Intel P55 express вече се предлагат на пазара. Компютри на тяхна база са достъпни от български системни интегратори като CMM 97, Digi Electronics, JAR Computers и Multirama.

Обявените днес процесори не съдържат олово и халоген и включват технология Intel exclusive Turbo Boost. Лидерът на линията – Core i7 – поддържа и технологията Intel Hyper-Threading. Комбинацията от двете дава на потребителите "интелигентна" производителност и максимална енергийна ефективност, когато компютърът не е много натоварен.

Новият чипсет идва с революционни промени в дизайна, по думите на Intel, и подготвя почвата за предстоящата компютърна платформа на 2010 година. Чипсетът Intel P55 Express ще бъде базовият компонент на дънни платки, предоставящи по-високи нива на производителност и възможности за надграждане.

Новите Core i7 и i5 са първите процесори на Intel, които включват както графичен порт PCI Express 2, така и двуканален контролер за паметта, което ще позволи на чипсета Intel P55 Express да се справи сам с всички фунции за вход/изход и управление.

Предишните чипсети на Intel изискваха два отделни чипа. Сега новият интерфейс DMI (Direct Media Interface) ще свързва процесора и чипсета, който поддържа 8 разширителни слота PCI Express 2.0(2.5GT/s), двойни графични карти и 6 порта SATA 3 Gb/s с технология Intel Matrix Storage, което осигурява нива RAID 0/1/5/10.

До 14 порта USB 2.0 могат да бъдат поддържани с интегрирания в чипсета хъб. Функцията Intel High Definition Audio осигурява качествен и оптимален звук. Новите процесори са първите за сокет LGA 1156.

По-добри сървъри от "входно" ниво

Сървърите с нови процесори Xeon и чипсети Intel 3400 и 3420 подобряват продуктивността на малкия бизнес, защото се справят по-ефективно с функциите за електронна поща, архивиране, принтиране и динамични уеб, посочиха от Intel.

В частност, за целите на образованието, тези машини позволяват на няколко класни стаи да работят заедно и допринасят за по-висока продуктивност на училищната администрация.

Сървърите, базирани на процесори Xeon 3400, предоставят и по-голяма сигурност чрез характеристики като ECC (Error Correcting Code) памет и RAID 0/1/5/10.

Машините поддържат ръста на малкия бизнес с до 64% повече търговски транзакции и с до 56% по-бърза реакция. Това подобрение е възможно с микроархитектурата Intel Nehalem и 4-кратно повишаване на капацитета на паметта (32 GB).

Технологиите Intel Turbo Boost и Intel Hyper-Threading позволяват на тези сървъри автоматично да пригодят производителността си към специфичните нужди на бизнеса.

Новите сървърни процесори включват и модела Intel Xeon L3426 – нискоенергиен вариант с до 188% подобрение на енергийната ефективност за един долар, в сравнение с предишното поколение чипове Intel Xeon X338.

Коментар