Унгария се обърна към отворения код

Доставчици на софтуер с отворен код ще могат да участват в правителствените ИТ търгове в Унгария. Компании като Red Hat имат шанс да наложат своите продукти в държавните информационни системи.

През април тази година унгарското правителство реши да допусне в публичния сектор доставчиците на отворен код, припомня eweekeurope.co.uk.

Разработчиците ще могат да доставят решения с отворен код не само на държавните ведомства, но и на обществени организации и образованието.

Най-големият партньор на RedHat в Унгария е компанията ULX, която доставя операционни системи и приложения за центрове за данни, както и решения за бази данни и съвместна работа.

Портфолиото на ULX позволява изграждане на ИТ инфраструктури на местните органи на властта в неголеми градове и училища, но и на големи центрове за данни в мегаполисите.

До неотдавна правителството на Унгария разрешаваше използване само на частен софтуер в своите структури. Microsoft и Novell единствени имаха право да доставят програмни продукти в държавната администрация на стойност до 80 милиона евро годишно.

Коментар