Белият дом мина на “облачни” услуги








Правителството на САЩ пусна уеб портала Apps.gov, който ще позволи на държавните организации да ползват различни бизнес приложения по модела SaaS (софтуерът като услуга), или т.нар. облачни услуги (cloud computing).

В момента са достъпни ERP, CRM и други приложения. Правителството планира да добави също хранилище на данни, средства за разработка, виртуални машини и уеб хостинг за приложенията на различните ведомства, предаде Ройтерс.

Сайтът Apps.gov е структуриран в четири раздела – бизнес приложения, облачни ИТ услуги, приложения за продуктивност и социални уеб услуги, всеки от които съдържа различни класове. Така например, чиновниците могат да избират измежду десетки CRM и BI системи SalesForce.

В частта на офис инструментите, изборът на правителствената администрация е ограничен до приложенията Google Apps. Достъпни са и безплатни социални уеб услуги като Flickr, WordPress и YouTube.

Широкото използване на облачни изчисления ще позволи на US администрацията да изпълнява своята работа по-евтино, по-бързо и по-надеждно.

Подобно на водопровода и електричеството, облачните изчисления дават възможност на потребителите да ползват и заплащат само толкова ресурси, колкото са им необходими, споделя Вивек Кундра, ръководител на ИТ отдела към Белия дом.

В бюджета на САЩ за информационни технологии са предвидени $76 милиарда долара. 

Коментар