Безплатният офис пакет Lotus Symphony е с интегрирани уиджети






























Във време, когато организациите се стремят максимално да съкратят разходите си, всяко решение, което оптимизира работния процес, допринася за постигането на корпоративните цели.

Безплатната алтернатива на MS Office - Lotus Symphony, е софтуерът, който значително спомага намаляването на разходите за нови лицензи и версии.

Lotus Symphony притежава всички познати на потребителя инструменти за обработка на документи, електронни таблици и презентации. Интуитивният му интерфейс от своя страна спомага за по-плавния преход при работа с нов продукт.

Lotus Symphony добавя нови възможности за по-продуктивна и ефективна работа – връзка към популярни уиджети като уеб базирани Google Gadgets,уикита, връзка към продукти като Lotus Sametime, Lotus Quickr, Lotus Connections, Microsoft SharePoint и MSN. Добавянето на уиджетите е сведено до един клик – чрез drag-and-drop директно в Lotus Symphony.

Уиджетите разширяват възможностите на безплатния офис пакет чрез два общоприети отворени стандарта - Eclipse и Java. Благодарение на тяхната многоплатформена природа, уиджетите на Symphony, се разработват еднократно и работят в рамките на целия продукт.

Сред най-популярните уиджети, поддържани от Symphony, са cloud-базираните Google Gadgets, като Currency Converter Gadget, който конвертира парични стойности; Unit Converter Gadget, който конвертира мерни единици и Wikipedia Gadget, който осигурява незабавен достъп до информация в Wikipedia. Тези уиджети, и много други, са достъпни директно от Symphony.

Новите уиджети за интерактивна работа включват:

  • Lotus Symphony Learning Widget, който обединява локални и cloud-базирани ресурси за обучение, за да помогнат на потребителите бързо да управляват пълния обсег от възможностите на Symphony;

  • Team Workspace Widgets, които помагат на хората да достъпват и работят с документи от най-популярните програми, включително от Microsoft SharePoint и Lotus Quickr;

  • Нов ChartShare Widget, който позволява незабавно споделяне на екрана на даден потребител с от 1 до 20 човека, които едновременно виждат презентирания файл. За редактиране и съвместно създаване на графики, потребителите могат да стартират Sametime Unyte Live meeting с един клик от приложенията на Symphony. Посредством ChartShare Widget потребителят може да стартира онлайн чат с отсрещната страна на база нотификацията за присъствие.

  • Symphony 2 Wiki Widgets са два нови уиджети, които се интегрират със Symphony за създаване на rich Wiki content в Symphony и обръщане на съдържанието във формат за публикуване в wikis като Confluence Wiki и Mediawiki.

  • Treasure Box, който позволява на потребителите на Symphony да запазват линкове към често използвани документи, графики и приложения и да ги вмъкват директно в презентация. Този уиджет прави списък на "Favorites" в Symphony за различни типове документи като – презентации, тектови документи, графики и приложения.

  • Export Graphic Widget, който позволява на потребителите да съхраняват графиките, формите и диаграмите, създадени в Symphony, в често използвани формати като: .gif, .jpeg, .png, .bmp 

В последната версия 1.3 Lotus Symphony добавя подобрения като: поддръжка за Microsoft Office 2007 файлови формати, DataPilot за лесно анализиране на данни и Mail merge функции.

Коментар