Япония кове основите на стандарти за 6G мрежи

Петото поколение мрежи все още не са покрили света, но шестата генерация е на път
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко големи японски корпорации се присъединиха към правителствената работна група, която се е заела да изготви „технологични изискания“ за бъдещите 6G мрежи. Сред фирмите са Toyota Motor, NEC, Panasonic, NTT Docomo, KDDI, SoftBank Group и Rakuten Mobile.

Очаква се техническото предложение да бъде публикувано скоро от консорциума, наречен Beyond 5G Promotion Consortium. Групата е водена от Министерството на вътрешните работи и съобщенията на Япония, като в нея участват и редица академични институции.

Групата ще работи по специфични изисквания за отделни области и приложения. Консорциумът ще фиксира общи цели, които да бъдат изпълнени от компаниите по целия свят, за да се гарантира, че 6G комуникациите са сигурни и надеждни.

Японското предложение ще бъде представено на среща през юни на работна група в рамките на Международния съюз по далекосъобщения (ITU). Целта на работната група е да установи технически изисквания за 6G мрежи до юни 2023 г.

Япония вече работи по спецификациите за 6G съвместно с Финландия. През ноември 2021 г. Япония и Финландия инициираха двустранно партньорство за научни изследвания чрез сътрудничество между Университета в Токио и Университета в Оулу във Финландия. През следващите няколко години ще бъде създадена „пътна карта“ за 6G стандарта и ще бъдат извършени изследвания на технологичните компоненти.

Според Университета в Токио, една от ключовите области на живота, които биха могли да се възползват от 6G, е здравеопазването. Вградените сензори с ниска мощност могат да предават здравни данни в реално време до лекарите или здравните служби дори при бедствия, тъй като интеграцията със сателитни платформи резервира наземната инфраструктура. Това е особено важно в страни като Япония, където населението често страда от земетресения, цунами, наводнения и вулканични изригвания.

Първоначалното търговско внедряване на 6G технологията се очаква в периода между 2028 и 2029 г., според консултантската компания ABI Research. Анализаторите очакват първите стандарти за 6G да бъдат готови до 2026 г.

Коментар