AMD пусна иновативен сървърен процесор

Новото поколение сървърни чипове на AMD разполага със 768 MB L3 кеш
(снимка: AMD)

AMD пусна на пазара първия сървърен процесор с 3D стекирана структура. Това е 3-то поколение AMD EPYC с технология AMD 3D V-Cache, наричан досега с кодовото име Milan-X.

Чиповете от тази линия са базирани на Zen 3 архитектура на ядрата и предлагат до 66% по-висока производителност в различни задачи за технически изчисления спрямо сравними AMD EPYC модели без 3D технология.

Новите процесори разполагат с най-големия L3 кеш в индустрията. При това работят в същия цокъл, имат софтуерна съвместимост и модерни функции за сигурност като останалите представители на 3-то поколение EPYC.

Сървърните чипове осигуряват висока производителност за технически изчислителни натоварвания като задачи от динамика на флуидите (CFD), анализ на крайните елементи (FEA), автоматизация на проектирането на електронни устройства (EDA) и структурен анализ.

Тези натоварвания са основни за компании, които трябва да моделират сложността на физическия свят и да създават симулации за тестване и валидиране на инженерни проекти за някои от най-иновативните продукти в света.

Увеличаването на кеш паметта е в основата на вдигането на производителността при техническите изследвания, които работят с големи обеми данни. При 2D структурата вече са налице физически ограничения за количеството кеш.

AMD 3D V-Cache технологията се справя с този проблем, свързвайки Zen 3 ядрата към модула с кеш. Това е иновативна стъпка в проектирането на CPU и опаковката на чипа, която увеличава производителността в определени приложения.

Повишението на производителността дава възможност на компаниите да инсталират по-малко сървъри и да намалят консумацията на енергия в центровете за данни, а с това и общата стойност на притежание и въглеродния отпечатък.

EPYC процесорите от 3-то поколение с 3D V-Cache технология са достъпни от днес в широка гама системи на OEM партньори като Atos, Cisco, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, Lenovo, QCT и Supermicro. Те се поддържат от софтуерни партньори на AMD като Altair, Ansys, Cadence, Dassault Systèmes, Siemens и Synopsys.

Виртуалните машини Microsoft Azure HBv3 сега са ъпгрейднати до EPYC с 3D V-Cache технология. Според Microsoft, тези HBv3 машини са най-бързото попълнение на Azure HPC платформата с увеличение на производителността до 80% в ключови HPC задачи.

Коментар