Спад в приходите и ръст на печалбата обяви Oracle












Приходи в размер на 5,1 млрд. долара за първото тримесечие на фискалната 2010 година обяви Oracle. Това е понижение с 5% спрямо същото тримесечие на предходната финансова година, според общоприетите счетоводни стандарти на САЩ.

Печалбата на компанията обаче се увеличава с 4% до 1,1 млрд. долара, а печалбата на акция е с 8% по-висока и достига 22 цента, съобщиха от компанията. Фискалната година на Oracle продължава от 1 юни 2009 г. до 31 май 2010 г.

Приходите от продажби на нови софтуерни лицензи за тримесечието са в размер на $1,0 млрд., което представлява спад от 17%. Постъпленията на Oracle от подновяване на лицензи и продуктова поддръжка достигат $3,1 млрд., или увеличение с 6%. Приходите от дейността се увеличават с 14% до $1,7 млрд.

Причината за понижението в показателите е обезценяването на чуждите валути спрямо щатския долар, посочиха от Oracle.

“Приходите от продажби на нови софтуерни лицензи и продуктова поддръжка достигнаха 3,1 млрд. щ.д., което е увеличение от 11%, ако се пренебрегне негативният ефект от промяната в курса на щатския долар през последната година”, заяви изпълнителният вицепрезидент и главен финансов директор на Oracle Джеф Епстайн.

Съветът на директорите на Oracle обяви паричен дивидент от 0,05 долара на акция за обикновените акции в обращение.

Коментар