Европейски ИКТ клъстери се срещат у нас

За първи път България е домакин на среща на европейските ИКТ клъстери. Форумът се провежда днес с основна тема „Клъстъри, клъстърни асоциации и инкубатори – среда за развитие на МСП”.

Развитието на клъстерите и високотехнологичните инкубатори като инструмент на националната конкурентоспособност е особено актуална тема в Европа през последните години.

Значимостта на процесите на клъстъриране бе призната от всички европейски държави чрез създаване и подписване на „Европейски клъстърен меморандум”, както и от още редица инициативи и проекти на Европейската комисия, посочиха от Български ИКТ клъстер.

На семинара днес участват представители на подобни организации от Франция, Великобритания, Финландия, Швейцария, Германия, Гърция, Унгария, Хърватия и над 10 български клъстъра, прото-клъстърни формации, високотехнологични инкубатори и току-що сформираната Асоциация на Бизнес Клъстърите в България.

Целта на форума е да представи пред широката общественост процеси и добри практики от развитието на клъстърите в Европа, да насърчи създаването на нови клъстъри и инкубатори в страната и да стимулира развитието на отношенията между държавата и бизнеса.

В България процесите на създаване на клъстъри в различни сектори на икономиката стартирaха през 2002 година и са подкрепени по проект, финансиран по програма ФАР.

И двете грантови схеми обаче, макар и успешни за отделни клъстъри, не създадоха условия за устойчиво развитие на клъстърите в България и не популяризираха достатъчно идеята сред българския бизнес и общественост, заявиха от Български ИКТ клъстер.

Коментари по темата: „Европейски ИКТ клъстери се срещат у нас”

добавете коментар...

  1. erp

    Срещат се само на думи,ако мислите ,че бизнес парка в младост е подобно нещо-сте много далече от истината хахахах

Коментар