Изчезват все повече ядрени материали

Над 200 инцидента, свързани с незаконна търговия, кражба или изчезване на ядрени и радиоактивни материали, са регистрирани през миналата година.

Възможно е обаче това да бъде само върхът на айсберга, заяви през седмицата шефът на Международната агенция за атомна енергия Мухамед Ел Барадей.

Изчезналите материали могат да попаднат в ръцете на екстремисти, предупреди Барадей и призова правителствата да подобрят системите си за сигурност на съхранението и използването на ядрени и радиоактивни материали.

Сегашният режим за неразпространие на ядрено оръжие е ненадежден, а мандатът на Агенцията за неговата проверка е крайно ограничен, каза още Барадей.

Много правителства не са подписали съответните споразумения с агенцията. В резултат на това организацията няма никакви пълномощия за проверка или, ако има, те са твърде ограничени.

Същевременно нараства броят на държавите, които се занимават с обогатяване на уран. Всяка от тях може за кратко време да стане ядрена сила, ако реши да прекрати участието си в договора за неразпростарение на ядрено оръжие.

Коментар