Полски ИТ компании засилват бизнеса си у нас

Мощният полски производител Action заяви сериозни амбиции на ИТ пазара в България. Компанията с оборот от 1 милиард евро годишно разпространява у нас продукти под марката ActiveJet, в партньорство със Специализирани Бизнес Системи АД (СБС).

Бизнесът на Action е респектиращ за всяка българска компания. "Шокиращо е да видиш склад за 25 милиона долара, без стоката. Могат да изпълняват по 10,000 поръчки на ден", заяви управителят на СБС Кирил Желязков по време на дилърски семинар в Банкя.

Всички поръчки се извършват по електронен път, чрез перфектно действаща B2B система. Целият процес по изнасяне на стоката от склада се заснема, а контролът на теглото на пратката допуска отклонение не повече от 50 грама.

Продуктовото портфолио на ActiveJet включва широка гама съвместими консумативи за всички марки офис техника, фото хартия и осветителни тела по новите енергоспестяващи технологии, стана ясно от презентацията на Кшижтов Вадовски, експортен мениджър в Action Полша.

Около 60% от стоките се произвеждат в Полша, а останалите в Китай, поясни Вадовски. "Нямаме никакви проблеми с производителите на оригинални консумативи. Работим законно във всички страни", категоричен беше мениджърът пред TechNews.bg.

"Можем само да се учим от подобни фирми. Action няма аналог в България", посочи Кирил Желязков. Управляваната от него компания единствена у нас разпространява продуктите с марка ActiveJet.

Наскоро СБС пусна нова B2B система, която улеснява поръчките и дава повече гъвкавост на дилърите. Единственото решение срещу ниските маржове в търговията с ИТ продукти е автоматизация на процесите, подчерта Желязков.

"Не бягаме от личния контакт, но не е ефективно по телефона да обсъждаме детайли, които са достъпни на сайта", поясни той.

СБС си партнира и с полската фирма Media-Tech. Портфолиото на компанията включва разнообразни аксесоари (мишки, клавиатури, хедсети, говорители, уебкамери и USB стикове), външни твърди дискове, чанти и докинг станции за лаптопи, универсални защитни устройства и др.

Продуктите и на двете полски компании са насочени към ритейл канала. Нов артикул с голям потенциал, предвид въведените в ЕС изисквания за енергоспестяващо осветление, са LED лампите, произвеждани от ActiveJet.  С мощност от 3 вата, една такава лампа се явява 20 пъти по-ефективен аналог на обикновената 60-ватова крушка.

LED лампата идва с 3-годишна гаранция, като при евентуална повреда, която е малко вероятна, потребителите ще получават ново осветително тяло.

Освен с висока ефективност и дълъг живот, LED лампите се отличават с устойчивост на удари и екологичност, тъй като не съдържат живак. Макар и по-скъпи като първоначална покупка, осветителните LED тела се изплащат в кратък срок, в резултат на значителните икономии на ток.

Коментар