Wikimedia отказа да приема криптовалута за дарения

Даренията в криптовалута бяха отхвърлени от общността на Wikimedia
(снимка: CC0 Public Domain)

В началото на годината фондация Wikimedia, която поддържа най-голямата онлайн енциклопедия, бе помолена от своите поддръжници да спре приема на криптовалути. В дебата бяха използвани познати аргументи за и против предложението: криптопарите са екологична катастрофа, това може да бъде репутационен риск, фиатните пари също не са особено екологични, крипто-технологията е по-безопасна за анонимна употреба.

Към времето на дебата фондацията е отчела, че криптовалутите съставляват само 0,08% от приходите ѝ на обща стойност 130 101 долара. 347 дарители са използвали този метод на плащане, предимно в биткойни.

В анкета за и против използването на криптовалути за дарения са подадени 400 гласа, като резултатът е 232 в полза на забраната срещу 94 против, съобщи ZDNet.

„Фондация Wikimedia реши да преустанови директното приемане на криптовалута като средство за дарение”, заяви през уикенда Лиза Зайц-Грюел, главен директор по напредъка на Wikimedia.

„Взимаме това решение въз основа на обратната връзка от общността. По-конкретно, ние ще закрием нашия акаунт в Bitpay, което ще премахне способността ни да приемаме директно криптовалута като метод за даряване”, допълни Зайц-Грюел.

По нейните думи, фондацията ще продължи да следи темата и ще бъде „гъвкава и отзивчива към нуждите на доброволци и дарители”.

Коментар