Правителството очаква 2% спад догодина

Бюджетът за следващата година ще бъде балансиран, при прогноза за спад в икономиката от 2 на сто, съобщи днес от Гьотеборг министърът на финансите Симеон Дяков.

В данъчните закони за 2010-та не са предвидени големи промени, тъй като това не е разумно по време на криза.

Не е добре да се увеличават таксите за сектори от икономиката, които са свързани с развитието на другите отрасли, заяви вицепремиерът.

Проектозаконът за бюджет 2010 ще бъде внесен на оперативно заседание в Министерски съвет следващата седмица, стана ясно от пресконференцията на Симеон Дянков в Швеция, където се провежда заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Междувременно, социалните партньори договориха средният минимален осигурителен доход (МОД) за 2010 г. да бъде 398 лв. Спрямо тази година, той нараства с 4,85 на сто.

Ефектът от подобна стъпка ще бъде около 100 млн. лв. приходи от осигурителни вноски за ДОО.

По-рано тази седмица министър Тотю Младенов съобщи, че за пасивни и активни мерки на пазара на труда за следващата година ще бъдат заделени над 1 млрд. лева.

Усилията на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат насочени към обучение, квалификация и преквалификация на работната сила.

Според доклад на Световната банка, 25% от хората между 15-24 години не се обучават, не работят, не се квалифицират и нямат желание за това.

Коментар