Глобиха Oracle за недоказани твърдения в реклама

Съветът по оценка на производителността при обработка на транзакции (TPC-C) глоби Oracle с 10 хиляди долара за невярна реклама. До санкцията се е стигнало след жалба от Синия гигант, който оспорва твърдението, че новите сървъри Oracle/Sun са по-бързи от най-добрите сървъри на IBM.

Рекламата на Oracle е публикувана в Уол Стрийт Джърнъл и Икономист. В нея се твърди, че по оценка на TPC-C, сървърът на IBM може да изпълнява шест милиона транзакции в минута, а този на Oracle – "XX" милиона транзакции и е по-производителен. Точното число компанията обещава да обяви на 14 октомври.

В съобщение на TPC-C по повод конфликта се посочва, че Oracle няма доказателства за твърденията си, тъй като към датата на публикуване на рекламата не е разполагала с TPC резултати. Софтуерната корпорация е нарушила правилата на използване на TPC-C резултати и затова й е наложена глоба.

В съвета TPC-C влизат освен IBM и Oracle още 22 компании, сред които Intel, Microsoft, AMD, Dell и HP. TPC-C е некомерсиална организация, която оценява производителността по единна методика.

Коментар