Бил Гейтс насочва инвестиции към Украйна

Бил Гейтс предостави чрез своята семейна фондация 25 милиона долара за компютризация на украинските библиотеки.

Проектът Библимост предвижда изграждане на компютърни класове с достъп до интернет в 1000 библиотеки в страната. Срокът за реализация на начинанието е 4 години, съобщи Прайм ТАСС.

Освен финансова инжекция от Бил Гейтс, библиотеките на Украйна ще получат безплатно от Microsoft софтуер на стойност $4,4 млн.

В рамките на проекта ще бъдат организирани учебни курсове за внедряване на иновационни услуги в библиотеките и ще бъде разширена ресурсната база на Украинската библиотечна асоциация.

Вече е изграден Главен център за обучение на библиотекари в сградата на Правителствената академия за ръководители на културата и изкуството в Киев.

В момента около 2,5% от украинските публични библиотеки предоставят безплатен достъп до интернет, докато в Европа този показател е 75%, по данни на Microsoft.

по темата: „Бил Гейтс насочва инвестиции към Украйна”

добавете коментар...

  1. Юлич

    Бил Гейтс да се насочи към България а не към други , че ако не бе българина Джон Атанасов сега Гейтс щеше да учител по математика в някое средно училище . Та тия дето са представители Microsoft в България да му напомнят защо е най – богатия човек в света.

Коментар