Пример сме за либерализъм в интернет

България и правителството винаги са подкрепяли развитието на интернет у нас, а е известно, че по света сме давани за пример с либералното си законодателство. Това заяви днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

"Нека напомня, че ние сме една от малкото, ако не и единствената държава, в която по законодателен път е решен проблемът с управлението на домейните и IP адресите – в интерес на интернет-потребителите. Раздаването на имена и домейни не се администрира от държавата", подчерта Русинов.

Министърът обяви, че правителството подкрепя обявената самостоятелност на световната организация за управление на адреси в интернет ICANN.

Новият статут на организацията е резултат от преустановяване на споразумението между ICANN и правителството на САЩ. Така организацията ще се управлява с участието на всички заинтересовани страни: частният сектор, гражданското общество, правителствата и потребителите.

Ще продължи развитието на политики, насочени към включване на нови домейни. Това е особено важно за България, тъй като тя бе първата страна, поискала официално от ICANN създаването на домейн ".бг".

"Ние сме решени да предложим в кратки срокове работещо електронно правителство и разчитаме на иновативния български бизнес да ни подкрепи", каза Русинов.

България участва в работата на ICANN от самото създаване, чрез постоянен представител в Правителствения консултативен комитет, а в продължение на три години имахме и наш съгражданин – член на Съвета на директорите на организацията. ICANN проведе заседание на Съвета в България през 2006 г.

Коментар