20% от домакинствата с ШЛ до края на 2009

Въпреки забавянето на световната икономика, броят на домакинствата, разполагащи с фиксирана широколентова връзка към интернет, продължава да нараства с бързи темпове.

Едно от всеки пет домакинства по света ще има ШЛ в дома си до края на настоящата година. Това гласи нова прогноза на изследователската агенция Gartner, цитирана от Cellular News.

Общо 422 милиона домакинства ще се наслаждават на фиксирана ШЛ връзка в дома си до края на 2009 г., на фона на 382 милиона домакинства в края на 2008 г. След това пазарът ще продължи да расте стабилно, докато достигне цели 580 милиона домакинства с ШЛ свързаност в края на 2013 г.

В края на 2008 г. близо 21 страни са имали широколентова свързаност в най-малко половината от домовете, показва още проучването.

Gartner прогонизра, че много от “зрелите” пазари ще претърпят забавяне на ръста на новите “broadband” абонати заради насищането. В същото време обаче много от младите, динамични (т. нар. “новозараждащи се”) пазари са все още в ранните стадии на ШЛ разпространението и те ще са носител на много бърз растеж.

Все пак, въпреки значителния ръст на новите връзки при новозараждащите се пазари, анализаторите прогнозират, че домакинствата в тези региони ще продължат да се отличават със значително по-малък абсолютен брой на връзките в сравнение със зрелите пазари, като съотношението ще е в пропорция 4 към 1.

В крайна сметка е малко вероятно разпространението на широколентовите връзки сред домакинствата в бързоразвиващите се млади пазари скоро да настигне това в развитите страни – поне не и през следващите 10 години, прогнозира Gartner.

Иначе казано, според анализаторите цифровата пропаст ще продължи да дели хората още дълго.

Коментар