Hotmail пароли били компрометирани

Корпорацията Microsoft обяви, че пароли, принадлежащи на потребители на e-mail услугата Hotmail, са били компроментирани. Те са били публикувани в Интернет сайт, който обаче е бил свален от Мрежата. Това съобщи Ройтерс късно снощи.
Компанията не е посочила колко потребители са били засегнати от случая. Според някои публикации в списъка са били изброени паролите на около 10 000 “акаунта”.
Ние сме наясно, че някои идентификационни данни на потребители на Windows Live Hotmail са били придобити нелегално, чрез фишинг схема, и след това публикувани на уебсайт”, гласи лаконичният коментар на говорител на редмънтската компания, цитиран от Ройтерс.
Фишинг-схемата представлява форма на измама, при която мошениците слагат ръка върху лична информация чрез разпращането на e-mail съобщения до потребителите, като писмата са добре маскирани. Те наподобяват официални формуляри от банки, ИТ отдели или други доверени източници.
От софтуерната компания посочиха, че публикуваните пароли са били свалени от сайта и че корпорацията е блокирала достъпа до компрометираните пощенски кутии, като сега активно помага на своите потребители да си върнат достъпа до акаунтите. Представителят на редмънтдкия гигант дебело подчерта, че кражбата на паролите не е резултат от пробив в който и да е от сървърите на Microsoft.

Коментар