ITU: комуникациите ще ни спасят от кризата

Финансовата криза не успя силно да накърни търсенето на ИКТ услуги. Мобилните и сателитните технологии се оказаха забележително устойчиви сектори, а потребителското търсене на високоскоростни мобилни и фиксирани връзки продължава да налива вода във воденицата на бизнеса с широколентови услуги.

Инсталациите на оптика до дома (Fibre-to-the-Home – FTTH) се очаква да нарастват стабилно средно с по около 30% през следващите 5 години. Активното търсене на развлекателни услуги и специализираните финансови механизми пък дадоха тласък на сателитните комуникации, за които се очава средногодишен ръст от около 50% през следващите десет години.

Това са част от изводите във второто издание на доклада на Международния съюз по телекомуникации ITU за ролята на ИКТ в условията на финансова криза. Публикуването на доклада съвпадна с провеждащия се в Женева форум ITU Telecom World 2009, който започна на 5 октомври и продължава до 9 октомври. Според доклада, ИКТ секторът ще изиграе огромна роля аз генерирането на икономически растеж и ще стимулира финансовото възстановяване из всички сектори.

Икономистите все още дебатират подходящите мерки за справяне с глобалната рецесия – коментира генералният секретар на ITU д-р Хамадум Туре. – Ала ние твърдо вярваме, че инвестициите в ИКТ и в широколентови мрежи ще изиграят огромна роля във всеки план за стимулиране на икономиката”.

Съавтори на доклада са експерти от ITU и от Ericsson, Eutelsat, Intel, британската анализаторска компания The Mobile World, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), ШЛ консултантните Point Topic и Световната банка.

Един от чувствителните въпроси, засегнати в доклада, са ролите и инвестициите на частния и на държавния сектор в изграждането на критични комуникационни инфраструктури. Поради икономическите сътресения в момента частният сектор не е в позицията да инвестира в разгръщането на широкомащабни инфраструктури и е съвсем очевидно, че правителствата трябва да вземат незабавни и простички мерки да помогнат, казва докладът на ITU.

В същото време обаче властите трябва да бъдат внимателни за това накъде насочват инвестициите. Правителствата трябва да бъдат предпазливи, когато подбират технологичните платформи, когато избират изпълнители на проектите и дори когато дефинират общностите, към които тези инвестиции ще бъдат канализирани. 

Коментар