Toughbook 40 – най-якият ноутбук в света

Ултра-заякченият лаптоп Toughbook издържа на падане от 1,8 метра, а тъпчадът работи под дъжд (снимка: Panasonic)

Заякчените дигитални устройства не са новост, но създаването на възможно най-здравия и непоклатим лаптоп от този вид продължава да е тема на своеобразна надпревара между производителите. Ето, че на пазара дефилира най-новият кандидат за титлата в категорията – 14-инчовият Toughbook 40.

Здравият бизнес-лаптоп е насочен към хора, които работят в екстремни или опасни среди и може да се похвали със здраво шаси от магнезиева сплав с вградена дръжка и подсилени заключващи се капаци на портовете. Той е сертифициран за издръжливост по военните стандарти MIL-STD-810H и MIL-STD-461H, което означава, че е тестван за падане от височина 1,8 метра, защитен е от проникване на вода и прах в съответствие със стандартите IP66, може да издържа на високи и ниски температури и е готов за работа и при голяма надморска височина.

Въпреки че има по-голям дисплей от предишните поколения, Toughbook 40 е по-лек от съименниците си – тежи 3,35 кг. Неговият екран е 14-инчов Full HD IPS панел със сензорно управление и 1200 нита яркост за четливост на открито. Вградена е 5 MP уеб камера, която се предлага със затвор за поверителност. Има инфрачервен модул за Windows Hello лицево разпознаване и поддържа масив от четири микрофона.

Лаптопът се захранва от 11-то поколение процесори Intel Core i5 или i7 с интегрирана UHD графика – с опция за надграждане до Iris Xe или специален AMD GPU – поддържан с до 64GB RAM и 2TB SSD съхранение с криптиране. И като допълнителна мярка за сигурност, новият Toughbook идва със Secure Wipe за изтриване на съдържанието на устройството за секунди.

Заякченият ноутбук Toughbook има най-голямата камера в своя клас – 5 MP (снимка: Panasonic)

Bluetooth 5.1 и Wi-Fi 6 се предлагат като стандарт, с избор на мобилна връзка чрез 4G или 5G модем. Може да бъде конфигуриран и специален GPS модул. Има и куп USB портове (включително поддръжка за Thunderbolt 4), в допълнение към HDMI, Gigabit Ethernet LAN, microSD слот и две SIM карти.

Сред множеството екстри правят впечатление големият резистивен тъчпад, който може да се използва при дъжд или при носене на ръкавици. При работа в шумна работна среда лаптопът ще надвика околния шум със своите високоговорители с 95 dB звук.

Panasonic е включил осем модулни компонента, които са сменяеми от потребителя, за да помогне лаптопът да се използва по-дълго или да даде възможност за персонализиране според конкретиката на задачите. Модулни са батерия, памет, носител за съхранение на данни, зони за разширение и клавиатура.

Очаква се машината скоро да бъде пусната в продажба и цената ѝ ще е също толкова солидна, колкото и параметрите. Производителят казва, че при проектирането на мега-якия лаптоп е взела под внимание „пряката обратна връзка и опита“ на редица потребители от предприятията, публичния сектор и федералните агенции.

Коментари по темата: „Toughbook 40 – най-якият ноутбук в света”

добавете коментар...

  1. :o)

    дреме ми на шнура за новоизмислената дума заякчен … 🙂
    Въпроса е , че никой не пита за цената на този лаптоп … а питайте де 😀
    Колкото хубава кола секънд хенд.

  2. Анонимен

    Заякчен, означава тупалкаджия, батка.

  3. БЕЛ

    Я сега някой да ми обясни думата “заякчен” и да я посочи в речника на българския език.

Коментар