Три фактора вкарват РС пазара в криза

След ръст по време на пандемията, РС пазарът влиза в период на спад
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на персонални компютри и таблети ще намалеят през 2022 г. поради няколко фактора, включително инфлацията, военния конфликт в Украйна и блокирането, причинено от пандемията на коронавирус Covid-19 (главно в Китай), сочи прогноза на IDC.

Според изчисленията на анализаторите, тази година на световния пазар ще излязат 321,2 милиона настолни компютри, работни станции и лаптопи, което е с 8,2% по-малко отколкото миналата година. Доставките на таблети ще намалеят с 6,2%, до 158 милиона броя.

Въпреки прогнозата за значителен спад в продажбите на компютри, размерът на РС пазара през 2022 г. ще остане доста над нивата отпреди пандемията. Продажбите ще бъдат подкрепени от предстоящия цикъл на обновяване на компютърния хардуер, силното търсене в корпоративния сектор и скока в продажбите на компютри в развиващите се региони.

Анализаторите очакват спадът на РС пазара да спре през 2026 г., като дотогава средната годишна динамика на продажбите ще бъде отрицателна – доставките на компютри ще намаляват с приблизително 0,6% годишно. Пазарът на таблети ще се свива по-чувствително – с около 2% годишно.

„Недостигът [на компоненти] измъчва индустрията от известно време и сега към него се добави блокирането в Китай, което затруднява фабриките да получават нови части и да доставят готови продукти”, коментира ситуацията Джитеш Убрани, анализатор в IDC. “Въпреки че ограниченията в Китай скоро ще отслабнат, забавянето на доставките може да продължи до края на годината”.

Според представители на няколко големи производители на компютри, анкетирани от Forbes, продажбите на компютри през 2022 г. вероятно ще намалеят поради недостиг на компоненти. Освен това проблемът може да продължи и през 2023 г.

Анализаторите от ResearchAndMarkets прогнозират, че 240 милиона лаптопа и 80 милиона настолни компютъра ще влязат на световния пазар през 2022 г., което е по-малко отколоко миналата година. Експертите отбелязват, че след завръщането на компаниите към работа в офиса, търсенето на компютри за бизнеса е нараснало, но обратната тенденция се наблюдава в потребителския и образователния сегмент.

В същото време глобалният пазар на сървъри продължава да расте, подхранван от облачните проекти в области като 5G мрежи, периферни изчисления и изкуствен интелект. Тези технологии трябва да се превърнат в основни стимулатори на възхода на сървърния пазар, смятат анализаторите.

Коментари по темата: „Три фактора вкарват РС пазара в криза”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Ужас, мъка, апокалипсис 🙁

    Хвърляйте старато, братя, и купувайте нови боклуци, че иначе каква криза ни чака, бедна ви е фантазията 🙁

Коментар