Евро-фирми ще привличат повече жени в ИТ

Шест месеца след като Европейската комисия лансира кодекса за най-добри практики за жени в сектора на ИКТ, броят на присъединилите се към него дружества с цел насърчаване на младите жени да получат образование и да се развиват професионално в областта на телекомуникациите, технологиите и интернет, се увеличи над пет пъти – от първоначално 5 на 28.

Комисията представи и Европейски справочник за жените в сектора на ИКТ – ново онлайн приложение, което включва всички видове информация за дейностите и работните места в ЕС, свързани с жените и ИКТ.

Приветствам засиления ангажимент от страна на сектора на ИКТ, по-специално 28-те дружества, присъединили се към кодекса на поведение. Това показва, че секторът на ИКТ все по-ясно осъзнава, че само ако намери решение на проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, който през 2010 г. се очаква да достигне 300 000 души, ще може да реализира ползи и да допринесе за икономическия ръст и новаторство", заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС за информационното общество и медиите.

Въпреки че 45% от всички докторски степени в Европа се получават от жени, само една четвърт от тях са в областта на инженерните науки, производството и строителството. Само 7% от членовете на борда на директорите на 116-те най-големи телекомуникационни дружества в Европа са жени.

"Необходими са още усилия, за да бъде удвоена тази цифра до 2015 г. и за да се оползотвори напълно потенциалът на жените в този сектор. По тази причина призовавам целия сектор на ИКТ да подпише кодекса и да го приложи без отлагане“, каза Рединг.

Кодексът за най-добри практики за жени в сектора на ИКТ беше лансиран през март 2009 г. с цел да насърчи младите жени да получат образование и да се развиват професионално в сектора на ИКТ. Той акцентира върху образование и трудова заетост посредством дни, посветени на момичетата, програми за наставничество, гъвкаво работно време и други новаторски дейности, които спомагат за повишаване на информираността и за привличане на жени в технологичния сектор.

28 организации подписаха кодекса, в това число големи корпорации, малки и средни предприятия, консултантски организации, академични институции, неправителствени организации и телекомуникационни регулатори.

Представеният вчера в Брюксел онлайн справочник за жените в ИКТ (www.ictwomendirectory.eu). обхваща три различни области: технологии, създаване на общности и бизнес.

В справочника са събрани всички дейности, предложения за работа, законодателни актове и статистическа информация по отношение на жените в ИКТ с цел да се придобие обща представа за случващото се в тази област в Европа и за постигане на сътрудничество и изграждане на мрежи между различните участници. 1000 заинтересовани страни бяха поканени да се включат в справочника.

по темата: „Евро-фирми ще привличат повече жени в ИТ”

добавете коментар...

  1. test

    Който знае се реализира. Като не знаеш – в кухнята. Писна ми да се толерират някои хора само щото били жени, педали, малцинства и т.н.

  2. The_Ghost

    Като цяло ( поне в България) една четвърт от завършилите подобно образование знаят, другите …….

Коментар