Intel пусна първите 65-nm флаш памети

Intel обяви първите доставки на 66-нанометрови (nm) флаш памети  NOR MLC (Multi-Level Cell), вкл. 1-гигабитова (Gb) монолитна част за клетъчни телефони. Новите продукти са базирани на архитектурата Intel StrataFlash Cellular Memory (M18) и са напълно съвместими с широкоразпространените 90-nm флаш чипове на Intel, което осигурява лесна адаптация от страна на производителите на оригинално клетъчно оборудване (OEMs).
Eдиничният чип 1Gb MLC NOR, който е предназначен за мултимедийни телефони с мегапикселови камери и възможности за видео и високоскоростна информация, е в синхрон с телефоните от следващо поколение, които се появяват на пазара. Чипът осигурява почти двойно по-голям обем за съхранение за мултимедийни файлове и дава възможност за още по-тънки телефони, казват от Intel.
Компанията предвижда и 65-nm поддръжка на 512Mb, 256Mb и 128Mb продукти от семейството M18 през 2007 г.
Новите 65 nm NOR MLC части предлагат запис със скорост до 1 MB в секунда, както и възможности за съхранение на видео материали MPEG-4. Подобрението на скоростта на писане е два пъти в сравнение с предишния продукт на Intel. Издръжливостта на батерията също е увеличена чрез по-ниска консумация на енергия, работа при 1,8 волта и режим с много ниска консумация.
Архитектурата Intel StrataFlash Cellular Memory (M18) осигури на Sony Ericsson лесен начин да премине от 90 nm към 65 nm продукти, което пък доведе до по-бърза доставка на пазара на телефоните от следващо поколение, казват от компанията.
Междувременно Intel и Micron Technology обявиха, че са изпълнили предварително своята програма за развитие на съвместното предприятие за NAND флаш памет, наречена IM Flash Technologies. През юни двете компании представиха първите в индустрията образци на такава памет, изградени по 50-нанометрова технология. Производството ще започне през следващата година, вкл. на NAND MLC продукти.
Intel и Micron обявиха също намерение да създадат съвместно предприятие в Сингапур за  производство на NAND флаш памет. Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2008 г., като първоначално ще използва 50 nm технологичен процес на 300 mm пластини.

Коментар