1-ви януари ще е просто ден 366 за… совалката

Американската агенция НАСА е принудена да бърза и да стартира навреме поредната дванадесетдневна мисия на космическата совалка. Ако не бъде изведена в орбита преди 18 декември, има опасност совалката да остане принудително на земята до януари следващата година.
Причината е банална компютърна грешка. Изглежда никой от програмистите не е очаквал, че совалката ще бъде в орбита при прехода от една година в друга и съответно компютрите й не са настроени да превключват на “ден първи”. На совалката 1 януари ще е просто ден 366.
Само по себе си, това не би трябвало да представлява голям проблем. Но компютрите на земята работят различно, а загубата на синхронизация със земния контрол вероятно ще бъде много лошо нещо.
Би могло да се изтрият настройките на бордния компютър, но това ще означава совалката да лети на сляпо, без корекции на траекторията или друг вид контрол. Въпреки че симулациите на промяната на датата преминаха добре, по разбираеми причини НАСА би предпочела да избегне този сценарий в реалния свят.
Изстрелването на совалката от космическия център “Кейп Канаверал” е насрочено за началото на декември, тъй като тогава метеорологичните условия във Флорида са по-благоприятни и шансовете за гръмотевични бури или урагани са по-малки.
За конкретна дата е посочен 7 декември, но от НАСА казват, че изстрелването може да стане и преди 6 декември.

Коментар