Пет съветa за успех в телефонно интервю

Ако по една или друга причина сте се захванали да кандидатствате за работа, навярно голяма част от ежедневието ви е свързана с изпращане на автобиографии и мотивационни писма. И също така навярно част от адресатите ви се отзовават и се обаждат да говорят с вас.

Ето защо трябва да сте готови за провеждането на телефонно интервю. Пет съвета за лесни неща, които ще ви помогнат, публикува бизнес-порталът BNET. Ето ги:

• Разпечатайте си копие от мотивационното писмо. След като сте разпратили на няколко места – а може би дори на няколко десетки места – своите документи, нищо чудно да не помните къде какво писмо сте пуснали и какво гласи, а даже може да се окаже, че не помните какво пише в биографията ви. Това е съвсем човешко, но трябва да имате готовност да се справите въпреки “белите петна”. Нещо повече, хубаво е пред себе си да имате и някакви цифри, които потвърждават опита ви досега и успехите ви. Примерно, “подобрих времето за извършване на процедурата с 20%, това донесе 100 000 лева месечно спестявания на фирмата” и т.н. Това ще ви подтикне да обясните как сте постигнали подобни резултати, което действа убедително.

• Разпечатайте си копие на описанието на работата, за която се борите. Вие се опитвате да напаснете своите умения към тези, които се търсят, така че да постигнете максимално покриване. Колкото повече от изискванията покривате, толкова по-добри шансове имате за успех. Затова нека изискванията да са пред очите ви.

• Говорете разбираемо – човекът, който прави интервю с вас, най-вероятно не разбира толкова добре от работата, която вие владеете. Той най-вероятно е специалист по човешки ресурси и надали познава в детайли това, с което се занимавате, затова се опитва да узнае дали сте способен да вършите дадена работа чрез въпроси за вашите умения. Той не би могъл да навлезе в специфичните подробности така, както вие, затова спестете му ги и му помогнете да напасне данните за вашите способности в неговата матрица с “широки” дефиниции.

• Станете и ходете. Това ще ви позволи да се съсредоточите добре, ще освободи напрежението, ще ви помогне да се задълбочите в интервюто. И относно твърдението, че “усмивката се усеща по телефона” – да знаете, че е вярна, затова се усмихнете.

• Гледайте да имате добра телефонна връзка. Клетъчните телефони днес са все по-добри и сривовете са рядкост, но ако се намирате на място с лоша връзка, по-добре потърсете район с по-добро покритие. Не бихте могли да проведете убедително интервю, ако сигналът ви прекъсва и се губят част от думите.

Коментар