Продажбите на NFT достигнаха 12-месечно дъно

NFT пазарът се сви до най-ниското си ниво от година насам (снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на NFT възлизат на малко над 1 милиард долара за юни 2022 г,, според компанията за крипто-изследвания Chainalysis. Това е най-слабият резултат от глобалната търговия с NFT от същия месец на предходната година, когато продажбите бяха на стойност 648 милиона долара. През 12-те месеца в този период продажбите достигнаха връх от 12,6 милиарда долара през януари.

„Спадът определено е свързан с по-мащабното забавяне на крипто-пазарите“, каза Итън Макмеън, икономист от Chainalysis. „Времена като настоящото неизбежно водят до консолидация в рамките на засегнатите пазари, а за NFT вероятно ще видим отдръпване по отношение на колекциите и видовете NFT, които достигат известност“.

Пазарът на криптовалути, оценяван на стойност около 3 трилиона долара през ноември, сега струва по-малко от 1 трилион долара. NFT разчитат на блокчейн – същата технология, използвана за първи път от Bitcoin за проследяване на собствеността върху криптовалутите – за да записва кой притежава дадено произведение. Това на свой ред позволява то да се търгува. Повечето NFT са базирани на блокчейнa Ethereum.

В своя пик пазарът на NFT привличаше огромни суми. Сред сделките имаше такива като платените $2,9 милиона за токен с първия туит от съоснователя на Twitter Джак Дорси, дигитален колаж от художника Beeple на стойност $69 милиона и др. Основният токен за видеоиграта Axie Infinity достигна стойност от $9,75 милиарда. Компанията Coca-Cola пък събра повече от 575 000 долара от продажбата на цифрови артикули като персонализирано яке, което потребителят може да носи в метапространството.

Все пак продажбите на NFT са достигнали 40 милиарда долара миналата година, а общата сума за 2022 г. вече надхвърля постижението с повече от 42 милиарда долара, според Chainalysis. Продажбите през януари и февруари представляват повече от половината от общите за 2022 г.

Коментар