Суперкомпютърният център обяви конкурс за проекти

Националният център за суперкомпютърни приложения ще финансира проекти в медицината, индустрията, строителството и финансите.

Обявеният конкурс ще подбере приложни проекти, пряко свързани с решаването на реални, практически задачи със значим икономически и социален ефект, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Кандидатите трябва да посочат конкретната фирма, финансова институция или болница, където ще се приложат получените резултати, и да представят официална декларация, че в съответната организация са създадени необходимите условия за практическото им използване.

Предимство ще имат колективите, които обединяват специалисти с доказана квалификация и практически опит в различни области.

Финансирането на отделен проект ще бъде до 75 хиляди лева. За конкурса са заделени 200 хиляди лева.

Това е вторият конкурс, който Националният център за суперкомпютърни приложения обявява през 2009 година. През юни темата бе „Създаване софтуерни среди за българския суперкомпютърен комплекс и свързаните с него мултипроцесорни клъстери".

Тогава кандидатстваха 9 колектива, като бяха класирани 7 проекта. Част от тях са насочени към разработване на приложения в областта на фармацията, молекулярната биология, биохимията и молекулярната медицина, повишаване ефективността на енергийните мощности, автоматично наблюдение на големи обекти и идентификация на опасни събития.

Коментар